Om T-DRILL

Alt flyder gennem rør fra T-Drills maskiner
Den patenterede metode til T-forgreninger har gjort T-Drill til et begreb inden for rørbranchen. Den finske virksomheds maskiner til bearbejdning af rør sælges over hele verden.

T-Drill-metoden til udførelse af T-forgreninger på rør blev opfundet allerede i 1970’erne.

I dag afskibes der blandt andet motorer, både, kraftværker og maskiner til kunder over hele verden. Med en eksportandel på cirka 95 procent er T-Drill nok regionens mest internationalt orienterede virksomhed.

– Bare det faktum, at vores maskiner findes over hele verden, er en af forklaringerne på, at vi har valgt PLC-systemer fra en global spiller som Mitsubishi Electric, siger Erkki Kaijasilta, administrerende direktør hos T-Drill. Vi værdsætter produktkvaliteten samtidig med, at et så udbredt brand gør det lettere at sørge for lokal levering af reservedele og service til vores kunder.

Rørlæggernes favorit

T-Drill udvikler, fremstiller og sælger maskiner til bearbejdning af metalrør af for eksempel aluminium, kobber, kobbernikkel, støbejern og rustfrit stål. Med stor succes. T-Drill-metoden, som blev udviklet af Leo Larikka i 1970’erne, er i rørbranchen blevet til et begreb for udførelse af T-forgreninger.

Ved at bore eller fræse et foreløbigt hul i røret først og derefter bukke en krave op, bliver den slagloddede eller svejsede kobling perfekt. En enkelt lodning eller svejsning pr. forgrening i stedet for tre nedbringer omkostningerne og reducerer også risikoen for lækage.
– Vores metode giver mere pålidelige koblinger og rør med bedre gennemstrømningsegenskaber, siger markedschef Timo Lehtonen.

Fordele som færre rørkapninger, mindre behov for at have rørdele på lager og kortere installationstid har gjort T-Drill til et velanskrevet navn blandt installatører. Håndmaskiner som T-35 og T-60 er populære hos rørlæggere.

– Den samme patenterede metode bruges på skibsværfter, til varme og ventilation samt hos underleverandører til bilindustrien, fortsætter Timo Lehtonen. Men større produktionsvolumener kræver maskiner med højere kapacitet og flere funktioner end de håndholdte værktøjer kan levere. I sortimentet er der maskiner til mere eller mindre automatisk bearbejdning af rør i diametre fra 10 til 1.500 millimeter.

Komplet sortiment

T-Drill har også udstyr til kapning, oprivning og lukning af rørender. I dag står industrimaskinerne for 80 procent af T-Drills omsætning, mens håndværktøjerne står for resten.

– Vi investerer en tiendedel af omsætningen i forskning og videreudvikling, siger Erkki Kaijasilta, som fortæller, at T-Drill har været privatejet, siden skovkæmpen Metsä-Serla blev købt ud i 1987.

Rør, som bearbejdes med hjælp af maskiner fra T-Drill findes under motorhjelmen på både Audi, Ford og Mercedes. At rør på det europæiske kerneforskningscenter CERN er blevet sammenføjet efter den finske metode, siger meget om kvaliteten.
Med maskiner i hele verden vælger Erkki Kaijasilta,
direktør på T-Drill, en global aktør som Mitsubishi Electric.

Godkendelser fra certificeringsvirksomheder som Veritas og Lloyds tillader brug af rørene om bord på skibe. Og man finder også T-Drill-rør i u-både.

– Vand, sodavand, brændstoffer, gas, mælk osv. Stort set alt flyder gennem rør fra vores maskiner, siger Timo Lehtonen, som fortæller, at rør til solpaneler er et i dobbelt forstand varmt marked.

Gedigen viden

T-Drills maskiner varierer i både størrelse og kapacitet. Udbuddet spænder fra enheder, der kan flyttes mellem byggepladser, til store og højt automatiserede produktionslinjer, der kører døgnet rundt.

Fælles for dem er, at vitale funktioner som styring, materialeplacering og regulering af omdrejningshastighed på for eksempel bor finder sted ved hjælp af komponenter fra Mitsubishi Electric. Valget af PLC-systemer falder oftest på kompaktmodeller fra MELSEC FX-familien.
Vi lægger stor vægt på at bygge driftsikre maskiner
som er lette at betjene, siger Timo Lehtonen.

Konstruktøren Kari Seppälä fortæller, at PLC-teknikken begyndte at snige sig ind i virksomhedens maskiner for cirka 20 år siden. Han sætter pris på produktkvaliteten. Standardiseringen omkring Mitsubishi Electrics produkter anses for at være afgørende for opbygningen af viden:

– Vi har gennem årene skaffet os megen god MELSEC-viden og ved, at produkterne fungerer. Når der er brug for hjælp, stiller Beijer Electronics glædeligt op.

Prioriterer driftssikkerhed

Den storsælgende S-54 udfører opkravninger på op til 54 mm i rør med en diameter på maks. 108 mm. Maskinen, som kan leveres med automatføder, anvendes flittigt inden for varme- og ventilationssektoren, hvor T-Drill har flere trofaste og tilbagevendende kunder.

Fordi MELSEC FX1N PLC-enheden er så tilpas lille og let at placere, har man kunnet montere den under S-54-maskinens kabinet. I den større opkravningsmaskine TEC-150 sidder PLC, servoforstærker og frekvensomformer fra E500-serien i et elskab.

– Vi lægger stor vægt på at bygge driftsikre maskiner, som er lette at betjene, siger Timo Lehtonen. Til det formål spiller MELSEC-produkterne en betydningsfuld rolle.
I maskinen TEC-150 sidder PLC, servoforstærkere og frekvensomformere fra E500-serien i samme elskab.

Værdifuldt værktøj

To eksemplarer af TCC-25 – en gedigen fyr, der kapper rør i små diametre – er snart klar til levering. For at få en ren og skarp kant foretages indskæringen af en skæretrisse, som drejer rundt om røret. Derefter rykkes røret over. Disse maskiner skal fødes med rør på rulle eller i lige længder.

– Køberne af de største maskiner ønsker ofte specialtilpasninger, så de fungerer bedst muligt i materialeflowet, siger Kari Seppäla, der roser udviklingsværktøjet GX IEC Developer for dets gode muligheder for at genanvende og forfine PLC-kode.